Gezond eten

‘Ik ben al ruim 30 jaar klant bij Van Smaak’

Duco Hellema (88) is woonachtig in Leeuwarden en al ruim 30 jaar tevreden klant bij Van Smaak. Vroeger was hij een erg succesvolle makelaar. Met zijn goede babbel en het typerende vriendelijke charisma verkocht hij huizen als warme broodjes. Duco komt dan ook uit een echte makelaarsfamilie. Tijdens ons bezoek vertelt hij aan de keukentafel over zijn verleden, avonturen en herinneringen.

Duco is een echte familieman en heeft samen met zijn vrouw Maartje Roberta Roos vijf kinderen grootgebracht. Vlak nadat de kinderen waren uitgevlogen, kwam zijn vrouw op 58-jarige leeftijd te overlijden. Duco moest voor zichzelf zorgen, iets waar hij nooit rekening mee hoefde te houden vanwege zijn zorgzame partner. Noodgedwongen heeft hij geprobeerd het zelfstandig koken onder de knie te krijgen, dit beviel niet. Al snel hoorde hij positieve verhalen over Van Smaak in de wandelgangen. Daarom besloot hij hier een proefmaaltijd te bestellen. Dit beviel zo er goed, dat Duco inmiddels al ruim 30 jaar klant bij Van Smaak is. Bijna dagelijks neemt hij koelverse maaltijden af. Duco spreekt vooral vol lof over onze witlof. ”Als er witlof op het menu staat, dan bestel ik dit altijd. Heerlijk is het!”, zegt hij met een grote grijns.
Duco Hellema is recent 88 jaar oud geworden, maar loopt nog als een kievit. Volgens hem is dit te danken aan zijn gezonde voeding en actieve levenstijl.

‘‘Gezond eten is erg belangrijk’’

Vol trots laat hij meerdere foto’s van zijn kinderen zien. De band met zijn kinderen is sterk en hij heeft ze dan ook met regelmaat op bezoek. Tijdens ons gesprek aan de keukentafel is de schoonmaker druk bezig met afstoffen. De schoonmaker mengt zich in het gesprek: ”Ja hij heeft het goed voor elkaar, regelmatig zijn kinderen op bezoek en daarnaast komt zijn 17 jaar jongere vriendin wekelijks bij hem langs’.

De vriendin van Duco kookt één keer per week voor hem. Ook doet ze soms de boodschappen. Wanneer zij op bezoek is en kookt, eet hij alleen wat de pot schaft. Op de vraag welk eten hij het lekkerste vindt, durft hij geen antwoord op te geven: ”Oei, dat van Smaak vind ik stiekem het lekkerste, maar dat mag ik natuurlijk niet tegen haar zeggen”. Al snel voegde hij er met en grote glimlach aan toe:  ”Haar eten is ook altijd erg lekker hoor!”.