Maaltijdservice Van Smaak

Aan tafel bij mevrouw Koopmans- van Rijn (91) uit Heerenveen

Sinds 6,5 jaar eet mevrouw Koopmans de maaltijden van Van Smaak. Toen ze last van haar rug kreeg, hebben haar dochters stiekem een proefmaaltijd geregeld. “Ik wist hier helemaal niets van, maar heb sindsdien geen aardappel meer gekocht of gekookt. Zo lekker vind ik de maaltijden van Van Smaak”, vertelt mevrouw Koopmans.

In de Tweede Wereldoorlog is mevrouw Koopmans vanuit Maarssen naar Langweer gekomen. Ze ging hier werken bij een boerenfamilie. Haar broer was bij deze familie ondergedoken. De boerenomgeving was ze wel gewend. Ze melkte thuis ook koeien. Na de Tweede Wereldoorlog is mevrouw Koopmans weer naar Maarssen gegaan. “Later trouwde ik met een Friese man en ben ik daarom weer naar Friesland verhuisd, om uiteindelijk, na een aantal jaar in Heerenveen te gaan wonen.” ‘Jeltsje 4’ was haar lievelingskoe. “Tijdens het melken in het land legde ze altijd haar kop op mijn schouder. Het knuffelen was altijd heerlijk!” glimlacht mevrouw Koopmans.

“Sinds ik last van mijn rug heb bestel ik maaltijden bij Van Smaak. Wat een luxe. Zo luxe heb ik het nog nooit meegemaakt”, vertelt mevrouw Koopmans. “Ik mag nu uit drie maaltijden kiezen. Vroeger in Maarssen was het eten wat de pot schaft. Ik kan nu zelfs kiezen hoeveel ik wil eten. Ik heb maar voor de normale porties gekozen, anders blijf ik door eten. Want je hoort je bord leeg te eten”, glimlacht mevrouw Koopmans. Mevrouw Koopmans eet zes keer in de week de maaltijden van Van Smaak. “Op zondag bestel ik geen maaltijd, dat wil ik niet. Ik krijg dan regelmatig mensen op bezoek, ‘borreldag’ noemen ze dat. Dan komt de kaas en worst op tafel en heb ik geen trek meer in warm eten.” Op haar verjaardag gaat mevrouw Koopmans gezellig met haar kinderen en hun partners naar een Chinees restaurant.

“Wat een luxe! Ik mag uit drie maaltijden kiezen”

Soms kiest mevrouw Koopmans een maaltijd waarvan ze niet weet wat het is. “Het is dan een verrassing wat ik krijg, maar ik lust alles. Voor mij hoeft het nooit meer anders!” Mevrouw Koopmans kent alle chauffeurs die bij haar komen om maaltijden te bezorgen. Ze maakt graag even een praatje met ze en heeft altijd iets lekkers voor ze klaar liggen. “Die jongens zijn de hele dag onderweg, dan is iets lekkers ook wel fi jn.” Soms zit mevrouw Koopmans te lezen en heeft ze niet door dat de chauffeur er al is. Wanneer de chauffeur dan weer weg loopt, zwaaien ze even. “Het zijn zulke plezierige jongens!”