Vrijwilliger

Vrijwilliger Arnoud (36) maakt vrienden bij Van Smaak

De 36-jarige Arnoud Aldershof heeft een verstandelijke beperking en helpt sinds februari 2016 met de bezorging van maaltijden van Van Smaak. Vol trots trekt Arnoud iedere dinsdag en donderdag zijn werkkleding aan om vervolgens te helpen in het Groningse Leek met de bezorging. ‘‘Ik krijg veel verantwoordelijkheid en complimenten’’, vertelt hij.

Arnoud werd bij zijn vorige werkgever wegbezuinigd door veranderingen in de zorg. Dankzij een samenwerking tussen maaltijdleverancier Van Smaak en gehandicaptenzorg De Zijlen kreeg Arnoud opnieuw de kans om te werken. ‘‘Het is af en toe best zwaar werk, maar ik ben gelukkig wel sterk’’, zegt hij trots.

Met open armen werd Arnoud verwelkomd door de chauffeurs van Van Smaak. ‘‘Telkens als ik hem ophaal, dan staat hij met een grote glimlach op mij te wachten’’, vertelt bezorger Egbert Sturing. Arnoud helpt de chauffeurs ’s middags van half twaalf tot half drie en doet dat met groot enthousiasme. Het liefst zou hij zelfs een dag extra willen werken.

‘‘In het begin vond ik het erg spannend’’

De maaltijdbezorgers Eddy, Han en Egbert hebben met Arnoud veel plezier. Op de vraag met wie Arnoud het liefst op pad gaat, kan hij geen antwoord geven. ‘‘Met iedereen heb ik het altijd erg leuk. Met Eddy rook ik in de pauze altijd een sigaretje, met Han eet ik een broodje in de bedrijfsbus en Egbert trakteert mij altijd op een patatje’’, vertelt hij glunderend.
In het begin was het voor Arnoud een beetje wennen. ‘‘Ik vond het spannend of ze mijn grapjes wel leuk vonden, maar ik had al snel een klik met de chauffeurs. Het ging eigenlijk meteen heel erg goed’’, vertelt hij. Inmiddels voelt Arnoud zich helemaal welkom bij Van Smaak. ‘‘Als ik mijn werkkleding aan heb, dan weet ik zeker dat het een topdag wordt!’’.