Foppe Wiersma

De Gordon Ramsay van Van Smaak kookt de sterren van de hemel

Creatief, talentvol en een grote passie voor koken. Foppe Wiersma is de Gordon Ramsay van Van Smaak. Onze chefkok is recht voor zijn raap en dendert altijd volle vaart vooruit. Foppe werkt inmiddels al vijf jaar met veel enthousiasme voor Van Smaak. Hij was eigenaar van een toprestaurant in het noorden van Nederland en kookt in onze keuken de sterren van de hemel. Zijn expertise: vernieuwen en smaak verfijnen.

Foppe Wiersma (38) is een rasechte Fries en heeft veel raakvlakken met de wereldberoemde Gordon Ramsay.
”Zijn kookwijze, liefde voor het vak en vastberadenheid om iets tot een succes te maken kan ik mij heel erg in vinden”, vertelt Foppe. Net als Gordon begon ook hij op jonge leeftijd te koken. Als vakantiebaantje mocht Foppe in 1993 appeltaarten bakken bij een restaurant in Sneek. Al snel werd hier het werkelijke talent van de destijds 15-jarige jongen ontdekt en kreeg hij een belangrijke positie in de keuken. Dankzij een grote hoeveelheid verantwoordelijkheid werden hier de eerste stappen gezet van zijn succesvolle carrière.

Foppe besloot na deze vakantiebaan zijn goede basis verder te ontplooien door de koksopleiding te gaan volgen. Zijn talent werd tijdens een traditionele scholing nogmaals bevestigd met verschillende prijzen. Hij kreeg zelfs aan het einde van zijn studie twee aanbevelingen van meesterkoks voor de Sterklas opleiding. De Sterklas is de hoogst culinaire opleiding van Nederland waar slechts 16 koks per jaar toegang toe krijgen.

‘‘Het was bloed, zweet en tranen’’

Foppe werkte tijdens deze vervolgopleiding vijf jaar lang bij toprestaurants in alle uithoeken van Nederland. Hier leerde hij hard werken en met veel stress omgaan. ”Ik kreeg tijdens deze periode een bijna militaire training wat koken betreft. Als de meesterkok zegt dat het gras blauw is, dan beaam je dat”, vertelt Foppe.

Na vele mentale breekpunten te hebben bereikt, viel ineens het kwartje. Alle samenstellingen en smaakcombinaties kregen een plekje in het creatieve brein van de inmiddels gevorderde chef-kok. Het tijdperk van kopiëren was voorbij en maakte plaats voor een eigen stijl.

Een unieke stijl die niet zonder groeipijn is gekomen, maar wel flink werd beloond. Bij het WK stamppot koken in 2014 sleepte Foppe namens Van Smaak de eerste prijs binnen. Ook heeft hij in korte tijd de kwaliteit van Van Smaak opgeschroefd naar een ongekend hoog niveau. Dankzij zijn passie en wilskracht op topniveau te presteren wordt een steeds grotere doelgroep aangesproken met de liefde en producten van Van Smaak.