Maaltijden Zwolle

‘‘Het eten van Van Smaak doet mij denken aan vroeger’’

Jenkje Markamp (87) woont samen met haar dementerende man Willem Markamp in een gezellige woonwijk van Zwolle. Volgens Jenkje wonen ze nog altijd samen dankzij de steun van zorginstelling Driezorg en maaltijdservice Van Smaak. ‘‘Zelf koken lukt mij niet meer en omdat de zorg voor mijn man intensief is, zou het normaliter onmogelijk zijn om samen zelfstandig te blijven wonen’’, vertelt Jenkje.

Willem en Jenkje zijn al 63 jaar gelukkig getrouwd. Ze hebben elkaar ontmoet op een zangvereniging van de kerk en hebben een groot deel van hun leven op het platteland gewoond in hun eigen kleinschalige boerderij. Op de boerderij zorgden ze voor hun eigen eten, ze hadden namelijk koeien, varkens, kippen en verbouwden zelfstandig hun eigen groenten en fruit. Jenkje vertelde vol lof over de geoogste producten welke volgens haar een pure en unieke smaak hadden.

Het eten van Van Smaak doet haar denken aan vroeger. ‘‘Met name de zoete appeltjes, als deze op het menu staan dan bestellen we die altijd. Bij het proeven van deze appeltjes voelt het alsof we terug in de tijd zijn op onze boerderij’’. Ze hadden zelf ook een appelboom waarbij ze de appels gebruikten voor allerlei zelfgemaakte gerechten. Volgens Jenkje was het eten dan ook nergens zo lekker als thuis. Het voelt voor haar dan ook erg bijzonder om dit met de maaltijden van Van Smaak opnieuw te ervaren.

‘‘De gestoofde zoete appels zijn verrukkelijk’’

Willem en Jenkje wonen inmiddels al 12 jaar in de stad Zwolle met veel plezier. ‘’Het is een stad met een dorps karakter, waarbij iedereen elkaar in de straat kent’’, vertelt Jenkje. Samen zitten Jenkje en Willem aan een knus tafeltje bij het raam hun dagelijkse middagmaaltijd te eten. ‘’Mijn man wil altijd in het hoekje zitten, zo kan hij naar buiten kijken en mensen voorbij zien lopen’’.

Soms denkt Jenkje terug aan het vroegere leven op het platteland. Daar was ze altijd bezig met eten: ”Verse grondstoffen oogsten, dat deden we het liefst als kostwinning en niet alleen maar voor eigen gebruik”. Voor schaalvergroting was echter helaas geen geld, daarom kon ook alleen haar gezin genieten van de zelfgemaakte maaltijden. Het was hard werken op de boerderij: ”We hebben de kinderen geleerd om te werken, studeren en carrière te maken. Maar het belangrijkste vonden we dat ze gewoon gelukkig waren,” vertelt Jenkje. Behalve de kinderen, komen ook elke week de kleinkinderen op bezoek. Wanneer Willem en Jenkje ’s middags genieten van een gezonde en warme maaltijd van Van Smaak, halen de kleinkinderen meestal voor zichzelf een patatje bij de snackbar, verderop in de straat.