Aandacht voor: de veelzijdigheid van de aardappel
Al bijna negentig jaar draait het bij familiebedrijf Quik’s in Hedel om aardappels. Dat doen ze al sinds 1932, toen Hendrik Quik startte met zijn lokale aardappelhandel en als koopman langs de deuren ging. Ondertussen is het bedrijf doorgegroeid tot een onderneming waar jarenlange traditie van constante kwaliteit, variatie, vernieuwing en verbetering centraal staan.
Wim Paans, inkoper en verkoper verse aardappels, legt uit: “Bij Quik’s werken we met speciaal geselecteerde telers en zijn we vanaf het begin betrokken bij de teelt. Die samenwerking gaat van generatie op generatie. Daarnaast werken we in het geval van koelverse aardappelproducten het gehele jaar met één aardappelras zodat grote smaak- en kleurverschillen uitblijven.” Aardappels worden zelf opgehaald bij telers, die zich allemaal in een cirkel van 150 kilometer om Quik’s heen bevinden. “Door deze spreiding hebben we niet alleen een jaar constant kwalitatief goede aardappels, maar kunnen we ook teruggrijpen naar andere locaties in verband met te nat of te droog weer.”
“De aardappel een saaie knol? Hij is juist heel veelzijdig!”
Een grondig proces
Voordat de aardappels mee kunnen naar de standplaats in Hedel, onderwerpen de chauffeurs ze aan een grondige check. Wim vult aan: “Naast het vervoeren van de aardappels, zijn ze namelijk ook opgeleide keurmeesters.” Wanneer de aardappels vervolgens in Hedel zijn aangekomen, nemen verschillende handige machines het werk over. Wim: “Na de eerste check komen de aardappels in onze verwerkingsfabriek terecht en wassen we ze. Vervolgens worden ze gesorteerd, waarbij afwijkende aardappels automatisch worden verwijderd. Na de wasbeurt gaan de aardappels diverse sorteerrichtingen op.” En zo maken ze bij Quik’s optimaal gebruik van alles wat de aardappels te bieden hebben.
Het schillen van de aardappels doen ze bij Quik’s wat minder traditiegetrouw, namelijk met stoom. En dat is handiger, want zo komt de schil binnen enkele seconden los en gaan de aardappels direct naar verschillende verwerkingslijnen. Daar veranderen ze in halve of opbakaardappels, krieltjes, partjes of frites. “Daarbij verspillen we niks,” voegt Wim toe, “de grond wordt uitgereden over de velden, de schillen verwerkt in veevoer en de warmte die vrijkomt tijdens het verwerkingsproces gebruiken we om de kantoren van Quik’s te verwarmen.”
Eindstation: Van Smaak
Nadat de aardappels zijn verwerkt bij Quik’s komen ze bij Van Smaak binnen, waar per jaar zo’n 300.000 kilo aardappels wordt gebruikt. Onze koks koken, bakken, stomen of pureren ze zodat u kunt genieten van de diverse aardappelgerechten op onze menu’s. En zeg nu zelf, de aardappel is geschikt voor elk seizoen. Van de goulashschotel met aardappelpartjes in de herfst en stamppot boerenkool in de winter tot de Hollandse pot in de lente en de kerrie gehaktschotel met aardappelpartjes in de zomer. Oftewel: de aardappel is geen saaie knol, hij is juist heel veelzijdig!
Lees meer over onze maaltijdservice