In gesprek met: Lisette, Inkoop en Productbeheer
Lisette Mooi (46, manager Inkoop en Productbeheer) is al dertien jaar werkzaam bij Van Smaak. Na haar afstuderen was ze werkzaam als facilitair manager bij verschillende zorgorganisaties, waar ze onder andere verantwoordelijk was voor de voedingsdienst. Lisette: “Toen benaderde Van Smaak me ineens.” En de rest is geschiedenis.
Lisette begon als productiemanager in de tijd dat Van Smaak Maaltijdservice Noord in Menaldum was, maar haar functie groeide mee met de verhuizing naar Drachten. “Door de verhuizing groeide onze productie en veranderde onze inkoop, daardoor ben ik me steeds meer bezig gaan houden met de inkoop en kwaliteit van producten.”
Samenwerking alom
Op dit moment wordt er samengewerkt met zo’n 45 leveranciers die alle grondstoffen en verpakkingsmiddelen aanleveren om onze maaltijden te bereiden. Bij Van Smaak selecteren we leveranciers die passen bij onze wensen: kwaliteit, continuïteit en prijs-kwaliteitverhouding.
Eén van die 45 leveranciers is Quik’s, waar Van Smaak al sinds 2013 mee samenwerkt. Zij leveren één aardappelsoort: de Agria. Volgens Lisette is dat niet zonder reden: “Op die manier ontvangen we steeds dezelfde kwaliteit aardappels, wat weer belangrijk is voor ons productieproces.” Dat moet ook wel, want ze staan elke dag op het menu. “We nemen zo’n 300.000 kilo aardappels per jaar af,” vult Lisette aan. De aardappels komen geschild binnen en worden door de koks Van Smaak verwerkt tot gekookte of gebakken aardappels en puree.
“Elke dag testen we de maaltijden zodat we zeker weten dat onze klanten een heerlijke maaltijd ontvangen.”
Naast het afnemen van grondstoffen en verpakkingsmiddelen bij leveranciers zijn er ook samenwerkingen waarbij leveranciers producten op basis van onze eigen receptuur maken. “Zo laten we onze eigen kruidenmixen samenstellen, laten we onze eigen jus bereiden en worden gehaktballen à la Van Smaak bereid,” aldus Lisette.
Elke dag is een verrassing
Elke dag is anders voor Lisette: “Ik onderhoud contact met onze leveranciers en zoek naar nieuwe. Daarnaast bewaak ik de kwaliteit van het product en stuur ik de afdeling Productontwikkeling aan. Elke dag testen we de maaltijden zodat we zeker weten dat onze klanten een heerlijke maaltijd ontvangen. Zo kunnen we ingrijpen wanneer maaltijden niet aan onze eisen voldoen.” En er wordt ook vooruitgekeken. Lisette: “Met de afdeling Productontwikkeling kijken we waar we de receptuur kunnen verbeteren. Zoals de vermindering van zout of het gebruik van andere ingrediënten.” Die hang naar constante verbetering vindt ze leuk: “Zo proberen we maaltijden beter en aantrekkelijker te maken.”
Elk seizoen is er bij Van Smaak een nieuwe maaltijdcyclus. Zo staan er deze herfst twee nieuwe soepen op het menu: aardappelsoep en zoete aardappelsoep. Lisette stelt samen met haar collega’s van Productie een menu samen met passende producten, kleuren, smaak en met zoveel mogelijk efficiëntie wat productie en mensen betreft. Lisette: “Maar bovenal zorgen we ervoor dat we een leuk, gezond en afwisselend aanbod hebben waardoor er voor ieder wat wils is.”
Wat Lisette haar favoriete gerecht is? “Stamppot boerenkool! Je mag me altijd wakker maken voor aardappels!”