Genieten, smikkelen én iets opsteken met Van Smaak

De zon, een briesje, lekker eten en een tent vol leuke, creatieve en leerzame activiteiten. Wat wil je als thuiszorgmedewerker nog meer? Net als in de vroege zomer van 2018 organiseerde Van Smaak dit jaar, op vrijdag 24 mei, weer een ‘verwen-event’ voor de thuiszorg in Friesland, Groningen en Drenthe. Tientallen vrouwen reisden af naar het Boerengolf terrein bij Drachtstercompagnie om elkaar te ontmoeten, te genieten en iets op te steken van een scholing over mondzorg en voeding.

Het was gedeeltelijk het vertrouwde recept, precies zoals de thuiszorgmedewerkers het tijdens de vorige succesvolle editie van het verwen-event meemaakten. Ze konden samen een schitterend boeket bloemschikken, kregen een staaltje kleuradvies en genoten van verse salades gemaakt met overgebleven groenten. Ben van der Bent was in zijn bakkerstenue van de partij met heerlijk suikerbrood van Poiesz, belegd met banketbakkersroom en aardbeien, en organisator Van Smaak serveerde haar overheerlijke nasi met kipsaté.

“Het was weer ontzettend leuk. Iedereen was enthousiast, voelde zich in het zonnetje gezet en genoot van de activiteiten!”

Dot painting en gelnagels 

Maar er was ook veel nieuws. Dot painting bijvoorbeeld, waarbij de aanwezigen een wit schoteltje decoreerden met gekleurde stippels verf. Een mini nagelstudio waar ze gel-nagels lieten aanbrengen in een kleurtje naar keuze. Een scholing over mondzorg en voeding, gegeven door een tandarts, mondhygiëniste en diëtiste. En de zon scheen dit jaar uitbundig. Hierdoor konden de aanwezigen ook een potje boerengolf spelen als zij dat wilden. Dat liet het weer vorig jaar niet toe.

Marrit de Vries, marketing manager bij Van Smaak, was zeer tevreden over het verloop van de dag. “Het was weer ontzettend leuk. Iedereen was enthousiast, voelde zich in het zonnetje gezet en genoot van de activiteiten. Hier doen we het voor!”

Iedereen aangemoedigd

Wijkverpleegkundige José Kingma van thuiszorg De Friese Wouden was er 2018 bij en nu opnieuw. Dit keer vergezeld door een deel van haar team. “Ik heb ze allemaal aangemoedigd om mee te gaan. Het was vorig jaar zó leuk! Ik kwam toen met een prachtig boeket thuis waar ik ze een foto van heb geappt met de oproep om dit jaar ook te gaan. Ik ben vandaag gewoon aan het werk dus ik moet straks weer weg, maar ik hoop weer zo’n mooi boeket te maken en daarna op de stoel van de kleuradviseur plaats te nemen. Dat lukte vorig jaar niet omdat het te druk was.”

Groentensmoothies

Foppe Wiersma, productontwikkelaar bij Van Smaak, had dit jaar zijn blender meegenomen om verse smoothies te maken. Hij stelde ze niet alleen samen uit fruit, maar ook uit groenten zoals spinazie en wortels. “ Fruit bestaat voor een groot deel uit suikers. Dat is lekker, maar het is beter om niet te veel fruit te eten. Groenten zitten vol vitamines en mineralen en als je ze in een smoothie combineert met wat fruit, smaakt dat hartstikke lekker.” Hij serveerde tijdens het event een oranje smoothie van sinaasappel met banaan en wortel en een groene variant van kiwi, spinazie en munt. “Je kunt eindeloos variëren.”

Scholing over mondzorg

Na de middag was het tijd om wat te leren. Er waren twee mogelijkheden om een scholing te volgen: om 13.00 uur en om 14.30 uur. Willem van Boekel praatte het geheel aan elkaar en gaf om beurten het woord aan tandarts Nynke Tiemstra, mondhygiëniste Tineke Pater en diëtiste Anita Heltrich.

De meeste vragen kwamen vanuit het publiek en de sprekers gaven hierop antwoord. Zo wilde één van de de toehoorders weten hoe ze spierafbraak onder kwetsbare cliënten kon voorkomen (meer eiwitten eten). Een tweede wilde graag een alternatief voor het continu eten van zoete druiven, door een cliënt met diabetes (liefst bananen of vezels), en een derde vroeg zich af of er ook tandartsen en mondhygiënisten zijn die bij ouderen thuis komen. Dit laatste bleek een lastig verhaal. “We hebben uitgezocht wat de mogelijkheden zijn, maar het blijkt niet uit te kunnen”, vertelde tandarts Nynke Tiemstra. Ditzelfde gold voor mondhygiëniste Tineke Pater. “We moeten zelfs geld bijleggen om thuisbezoeken af te leggen.” Beide gaven aan zich zorgen te maken over deze ontwikkeling. Nynke: “Het wordt voor ons in de toekomst een groot probleem om ouderen te bereiken die de deur niet meer uit kunnen. Terwijl het voor hen juist zo belangrijk is om regelmatig een tandarts te zien.”

ODA punten

Na afloop van de scholing kregen de aanwezigen een certificaat mee waarmee zij zogeheten ODA punten kregen. Dit zijn punten die verpleegkundigen en verzorgenden verzamelen met ‘overige deskundigheidsbevorderende activiteiten’ (ODA) en die een voorwaarde zijn om in het Kwaliteitsregister V&V ingeschreven te blijven staan. Voor verpleegkundige Anja Perridon en verzorgende IG Jeltje de Groot van Het Friese Land maakte deze mogelijkheid het extra interessant om naar het verwen-event te komen. “Maar zonder de scholing waren we ook gegaan.” Ook het onderwerp mondzorg en voeding sprak hen aan. “Het is een ondergeschoven kindje, en hoewel ik niet verwacht dat ik veel dingen zal horen die ik nog niet weet, is het goed om onze kennis weer eens op te frissen. Bovendien is het best een hele klus om die ODA punten elke vijf jaar bij elkaar te verzamelen. Daarom zijn we hier vandaag op onze vrije dag.”

Alles eruit wat erin zat

Ook Marrit de Vries kreeg van verschillende aanwezigen te horen dat ze de scholing interessant vonden. Zowel qua achtergrond- als qua praktische informatie. “Veel van de dames hoorden nieuwe dingen en kunnen dat wat ze hebben geleerd, toepassen in hun dagelijkse werk. Het is mooi dat we ons verwen-event dit jaar met zoiets inhoudelijks hebben kunnen aanvullen. De thuiszorgorganisaties en Van Smaak hebben elkaar nodig. Dit benadrukken we graag door het maximale uit onze samenwerking te halen. Ik kan wel zeggen dat dat vandaag is gelukt. Volgend jaar weer!”