In gesprek met: Marrit Mulder, kwaliteitsspecialist
Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Van Smaak. Hoe zorgen we ervoor dat de maaltijd van hoge kwaliteit is en blijft? Marrit Mulder is hier dagelijks mee bezig. Sinds september 2022 is Marrit kwaliteitsspecialist bij Van Smaak en zorgt ervoor dat de maaltijden voldoen aan alle eisen. Hoe ze dat doet? Daar vertelt ze graag meer over.
Marrit is opgegroeid in het dorpje Suwâld en ging naar school in Leeuwarden. Op Van Hall Larenstein leerde ze alles over voeding en kwaliteit in haar studie voedingsmiddelentechnologie. Tijdens een excursie bij Van Smaak zag ze de veelzijdigheid van het bedrijf en koos ervoor om hier in het tweede leerjaar stage te lopen. Marrit: “Ik vond het direct een indrukwekkend proces. Je hebt met zoveel grondstoffen te maken. Toen ik een bedrijf voor mijn juniorstage moest zoeken was de keuze snel gemaakt. Tien weken lang heb ik mij bezig gehouden met verschillende projecten. Na de stage ben ik nog één dag in de week bij Van Smaak blijven werken om naast mijn studie meer ervaring op te doen.” Na het behalen van haar diploma kwam er een plek vrij als kwaliteitsmedewerker. Lang hoefde Marrit hier niet over na te denken. Marrit vulde de plek snel in. “Van Smaak is zo breed qua bedrijf en product, geen dag is hetzelfde. Daarmee zit ik hier helemaal op mijn plek”, aldus Marrit.
Snel schakelen
Kwaliteitsmedewerker is een breed begrip. Het waarborgen van de kwaliteit binnen Van Smaak heeft dan ook met veel punten te maken. Marrit: “Ik houd mij bezig met alles dat met voedselveiligheid te maken heeft. Zo werk ik veel samen met de koks en onze productontwikkelaar. Maar ook bespreek ik veel met mijn collega’s van de afdeling inkoop en klantenservice. Samen met de afdeling inkoop ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde producten. Stel, er komt bloemkool bij ons binnen die niet naar wens is, dan keuren wij de zending af. Wanneer het afwijkt van de gewenste kwaliteit sturen we de hele zending terug en bespreken dit met de leverancier. De leverancier levert ons dan nieuwe bloemkool. Soms moet je erg snel schakelen. Als iets niet aan de standaard voldoet, ondernemen wij actie. We willen alleen goede kwaliteit leveren”.
Voedselveiligheid
De basis om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen begint bij de leverancier. Zodra we ingrediënten binnen krijgen moet het op de juiste manier en met de juiste temperatuur worden afgeleverd. Het koken gebeurt daarna volgens recept, maar ook daar wordt de temperatuur constant gemeten. Alles wordt geregistreerd. Door telkens te meten en te registreren houden we de kwaliteit hoog. Daarbij is traceerbaarheid een belangrijk aspect. Aan de hand van registratielijsten en codes is elk ingrediënt terug te halen in het systeem.
Meten is weten
In het kwaliteitshandboek staan alle processen beschreven die binnen het productieproces plaatsvinden. Van koken tot schoonmaak en van certificering tot etikettering. Zo worden maaltijden structureel getest, zowel door te proeven als door onderzoek in een laboratorium. Marrit: “Ik houd de regelgeving nauwlettend in de gaten en pas het proces daarop aan. De meeste testen die we doen gaan naar een lab. Daarnaast neem ik zelf omgevingsmonsters af in de productieruimte. Zo zien we bijvoorbeeld of knoppen of schermen waar veel mensen aan zitten goed worden schoongemaakt. Ook proeven we dagelijks de maaltijden die zijn gekookt. Het mag niet te zout zijn, maar ook niet te pittig. Smaken verschillen, dus dat blijft een lastig aspect. Maar door dagelijks te proeven kennen we de maaltijden die bij de klant terecht komen. We gaan elke dag voor een veilige én smakelijke maaltijd.”
“Door telkens te meten en te registreren houden we de kwaliteit hoog. Daarbij is traceerbaarheid een belangrijk aspect.”