Zomer: onze maatwerkspecialist in het zonnetje
Van Smaak levert al sinds 1971 maatwerk. Dat doen we onder andere met speciale dieetwensen, vloeibare en gemalen maaltijden. Luc Groenendal, al zo’n negen jaar werkzaam als kok bij Van Smaak, vertelt u er meer over. Hij neemt u mee in onze keuken en de kunst van gemalen maaltijden.
In de jaren dat Luc bij Van Smaak werkt, is het een en ander veranderd. “Nu wordt er veel meer vers gekookt en alle gerechten zien er ook mooier uit.” Daarnaast bestaat tegenwoordig een groot deel van het menu al bij voorbaat uit maatwerk. Wanneer dat geleverd moet worden, zoals in het geval van gemalen maaltijden, moeten Luc en zijn collega’s goed opletten. “De grofheid van het voedsel is van groot belang. Als dat niet klopt, blijven er soms te grote stukken over. En dat moet je niet hebben.”
Het malen van voedsel is een complex proces en dat zorgt ervoor dat Luc extra kritisch is. Een specialistisch team van drie of vier mensen overziet het malen van de ingrediënten. Zij zorgen ervoor dat alles goed verloopt. “We werken met apparatuur van zo’n dertig kilo. Dan moet je wel opletten.” En dat wordt niet alleen bepaald door de apparatuur: “We moeten verwachtingen blijven vervullen, de kwaliteit moet constant zijn. Daar gaan we elke dag voor,” benadrukt Luc.
Waarin Van Smaak zich volgens Luc onderscheidt met gemalen maaltijden? “Neem bijvoorbeeld een buitenlands gerecht zoals macaroni. Voor een gemalen maaltijd is dat een heel kritisch product. Om mensen van een goede gemalen variant te voorzien is er gekozen voor een gemalen maaltijd met aardappelpuree en saus. Op die manier zorg je er wel voor dat ook die mensen kunnen blijven genieten van de wereldse smaken.” Daarnaast biedt Van Smaak sinds vijf jaar ook gemalen rauwkost aan. Iets unieks. Rauwkost is namelijk niet geschikt om te malen. Hoe we dat volgens Luc doen? “We kiezen zorgvuldig geschikte rauwkost en zetten het op zuur. Vervolgens testen we het op bacteriologische wijze.”
Voorlopig vind je gemalen rauwkost terug in een aantal van onze specials. “Maar in de toekomst volgen er nog meer gemalen varianten,” sluit Luc af. U leest het, dat belooft nog wat.