In gesprek met
In gesprek met Marianne Huijsman, gastvrouw bij Van Smaak. “De keuze van gastvrouw gaat al zo’n 7 jaar terug. Ik deed vrijwilligerswerk bij Timpaan in Sneek en daar werd een proeverij georganiseerd door medewerkers van Van Smaak. We raakten in gesprek en toen bleek dat er plannen waren om meer te gaan doen met proeverijen. Zo kwam ik bij Van Smaak terecht en was het begrip gastvrouw geboren.”
Wat is de rol van de gastvrouw binnen Van Smaak en is deze veranderd door de jaren heen?
“Ik ben begonnen met de kunst afkijken van collega’s. Tijdens proeverijen, presentaties en rondleidingen. Na een poosje ging ik alleen op pad met mijn eigen auto dan wel met de auto van mijn collega, want daar kon veel meer in. Ik kwam op plaatsen en in dorpjes waar ik het bestaan niet van wist en soms was mijn telefoon (met de routeplanner) al bijna leeg als ik aankwam. Een verjaardagscadeau was snel bedacht door mijn man, je raadt het vast, een TomTom! Dit cadeau werd mijn grote vriend.
Na een klein half jaar kwamen er zoveel aanvragen binnen, dat het voor één gastvrouw wel erg veel werd. Petra Nicolai werd mijn eerste collega, haar mocht ik inwerken en samen gingen we regelmatig op pad. Van Smaak breidde uit en we gingen steeds vaker en ook verder weg. Er kwamen meer collega’s bij en nu zijn we met zeven gastvrouwen en gaan we heel Noord Nederland door.”
Wat voor taken voer je als gastvrouw uit?
- Het ontvangen van gasten
- Presentaties geven
- Rondleidingen
- Proeverijen bij Van Smaak en op locatie
- Belevingslunch voor professionals
- Huisbezoeken
- Het bezoeken van beurzen en markten
- Informatie geven aan particulieren, mensen laten proeven en voorlichting geven over het ontzorgen van de maaltijd
- Informatie aan IG Verzorgenden, Maatschappelijke zorg, Verpleegkundigen en andere professionals
En er komen steeds meer nieuwe dingen bij!
Wat is het leukste van gastvrouw zijn?
“Ik ben als gastvrouw begonnen, maar in de loop van de jaren, voor mij inmiddels alweer zes jaar, zijn we met ons team uitgegroeid tot het gezicht van Van Smaak bij alle activiteiten die we doen! Wij hebben vaak het eerste contact met potentiële klanten en we hebben heel veel mooie momenten met natuurlijk onze “oudere” doelgroep. Er komen soms hele levensverhalen langs en als de mensen dan heerlijk genieten van onze vers gemaakte maaltijden vertellen wij over ons uitgebreide assortiment van gerechten, mogelijkheden van bezorging en alles wat er verder bij komt kijken. Heel vaak kunnen we mensen een goede start en een stuk vertrouwen meegeven om van onze maaltijden te gaan genieten.
De contacten met mensen die we tegen komen van allerlei thuiszorgorganisaties is ook erg leuk, zo helpen we elkaar. Het mooiste blijf ik toch vinden de contacten met de potentiele klanten. Wij kunnen deze mensen namelijk letterlijk ontzorgen van alles wat bij een maaltijd komt kijken. Ik heb, bijvoorbeeld tijdens de huisbezoeken, al vele mensen meegemaakt die een zucht van opluchting lieten horen wanneer alles rond de maaltijd geregeld was. Ik spreek de wens uit dat we met ons mooie team van gastvrouwen, samen met de marketing collega’s op kantoor, nog lang dit mooie en dankbare werk mogen blijven doen!”