Maak uw eigen ecosysteem

De lente is voor velen een favoriet seizoen. Na een koude en kale periode, wordt de zonnige lente gekenmerkt door nieuw leven: lammetjes zien we springen in de wei, bloemen komen uit en vlinders fladderen door de tuin. De natuur zorgt letterlijk voor leven in de brouwerij. Overal waar je kijkt is groei en bloei. Vaak steekt het aan tot een grote voorjaarsschoonmaak en als alles dan weer aan kant is, dan is iets nieuws in de vensterbank toch ook wel weer eens leuk! Wanneer u geen groene vingers heeft, maar toch van groen in huis houdt is een eigen mini-ecosysteem ideaal. De oplossing voor iedereen die niet thuis is in groen, want in een ecosysteem zorgen planten voor zichzelf. Hoe zo’n ecosysteem gemaakt kan worden, leggen we hiernaast stapsgewijs uit!

Benodigdheden
• 1 fles met grote opening én een dop of kurk
• Stenen of kiezels
• Handje houtskool
• Potgrond
• Kleine plantjes die nog goed kunnen doorgroeien in de fles (varens, vetplanten en mini palmen zijn erg geschikt)
• Mos of sierstenen voor op de potgrond

Heeft u de benodigdheden in huis? Laten we beginnen!

  1. Met stap één valt of staat het hele systeem; zonder schone fles is de kans dat de planten het overleven namelijk een stuk kleiner. Belangrijk dus: maak de fles goed schoon.
  2. Leg de fles op een zijkant en doe de stenen in de fles.
  3. Zet de fles overeind. Is de bodem mooi bedekt? Leg op de laag stenen dan een tweede laag met houtskool. Verdeel de houtskool goed en zorg ervoor dat de stukken niet al te groot zijn.
  4. Breng op de laag stenen en houtskool een laagje potgrond van ongeveer acht centimeter dik aan.
  5. Maak openingen in de potgrond en plant de plantjes met zo weinig mogelijk modder aan hun wortels. Hebben ze vanuit de verpakking wel een flinke kluit? Klop dit er dan voorzichtig af. Meestal zijn 3 kleine plantjes genoeg om de fles mooi te vullen. Laat  genoeg ruimte over voor groei en plant ze zorgvuldig, zodat de wortels niet kapot gaan. Leg hierna het mos of de sierstenen op de potgrond en rondom de plantjes.
  6. Giet regenwater in de fles en laat de fles ongeveer een week staan zonder de kurk erop.
  7. Kies een lichte plek in huis en voel of de grond niet te nat is. Als de week om is en de grond vochtig maar niet nat, doet u de kurk op de fles en is uw eigen mini-ecosysteem klaar!