Column Henk Smaak: Herfst, de tijd van aardappels

Nu het weer herfst is, is het ook tijd voor één van m’n favoriete ingrediënten: aardappels. Ik kan niet zonder. Wat heb ik veel herinneringen aan ze. En dat is niet gek. Ik ben praktisch grootgebracht met AVG’tjes. Aardappels, vlees en groente vormen de perfecte drieeenheid. Tenminste, als de aardappels Friese geeltjes zijn. Nog steeds denk ik met een glimlach terug aan de momenten samen met ons grote gezin. Er was gelukkig altijd genoeg, maar als jongste was het altijd knokken met m’n drie oudere broers. M’n zussen waren net wat minder grote eters. Maar aan restjes deden we niet. Het onderste werd uit de pan geschraapt. Dat we er zo om vochten was ook niet zonder reden. Mijn moeder kon koken als de beste. Zelf kan ik haar nog steeds niet overtreffen, vind ik.

Net zoals ik fan was van mijn moeder, zijn mijn kinderen dat van mijn kookkunsten. Ze komen nog maar wat graag op zondag langs om mijn wereldberoemde stamppot te eten. Zelf vinden ze koken ook geweldig, maar net wat experimenteler dan ik gewend ben. Aardappels zijn los van de AVG’s en stamppotten op nog veel meer manieren klaar te maken. Frituren, stomen, poffen, grillen en pureren. Ze hebben me al van alles laten proeven.

Mijn zoon Tijmen kwam laatst zelfs met het recept van zoete aardappelsoep. Ja, het klinkt gek. Dat dacht ik ook. Maar eerlijk is eerlijk, het is toch wel lekker. Normaal ben ik meer van het oude vertrouwde, maar over smaak valt niet te twisten. En als het dan ook nog eens van je zoon komt… Nou ja, u snapt het wel.

De herfst is dus niet alleen een tijd van nostalgie en het oude vertrouwde, maar ook van dingen proberen. En natuurlijk van je buik helemaal rond eten met aardappels. Of dat nu een AVG, stamppot of soep is.