Aandacht voor: de mantelzorger

Vakantie! Na heerlijk gebarbecued te hebben, sta ik buiten bij de caravan af te wassen. Zo raak ik in gesprek met Christa, die net langsloopt. Eerst hebben we het over de gebruikelijke koetjes en kalfjes, maar al snel gaat het over onze mantelzorgtaken. Deze hebben we beiden, zo blijkt. 

“Hoe heb jij het geregeld?” vraagt Christa. “We hebben een groot gezin, dat maakt taken verdelen makkelijker,” antwoord ik, “veel taken zijn ook standaard geregeld,” vul ik aan. “Dit betekent dat een bezoek aan m’n moeder vaak in het teken staat van leuke dingen. Dan drinken we een bakje koffie, gaan we naar de winkel of gaan we een stukje rijden in de omgeving.” 

“Dat is goed geregeld,” antwoordt Christa, “maar welke diensten gebruiken jullie precies?” “De thuiszorg komt ’s morgens en ’s avonds langs en voor het eten maken we gebruik van de maaltijdservice Van Smaak. Die brengen elke middag een gezonde warme maaltijd. En dat is fijn,” vul ik aan, “want zo gaat er drie keer per dag iemand bij haar langs. Mijn moeder vertelt geregeld over de maaltijdbezorger, die graag een praatje met haar maakt. Dat is niet alleen leuk voor haar, maar ook goed voor onze gemoedsrust. Als het niet goed gaat, wordt er door de klantenservice direct contact opgenomen met een contactpersoon.”

“Je bent dus niet verplicht om elke dag een maaltijd af te nemen?” vraagt Christa. Ik antwoord: “Nee, dat bepaal je helemaal zelf.” “Misschien moet ik eens een proefmaaltijd aanvragen voor mijn vader,” zegt Christa, “kijken of hij het lekker vindt. Dat komt goed uit op de dagen dat ik aan het werk ben.” Ik knik instemmend en raad het haar van harte aan. “Als je wilt, kun je zelf ook altijd nog een keer aanschuiven en laat je een gastmaaltijd bezorgen. En als je zelf een keer patat wilt halen voor jullie beiden, kan dat natuurlijk ook.” 

Inmiddels is de afwas klaar en begint het al te schemeren. We lopen nog een rondje over de camping. De lampjes staan al bij meerdere tenten aan. Zo sfeervol. Iedereen geniet nog van een kopje koffie voor de tent. Met m’n moeder heb ik vandaag nog contact gehad. Alles gaat goed.